autobahn stena line tyskland

Hübbe tipsar: Om något händer på bilsemestern

Tyskland | Inga kommentarer

Vi har tagit hjälp av tre verkliga proffs för att ge er de bästa tipsen på kryssningar till Polen, bilsemester genom Europa och smultronställen i Danmark. Det är tre av våra mest engagerade och frekventa resenärer som var och en är experter på sina linjer och destinationer. Hübbe är nu återigen tillbaka och fortsätter på förra inlägget om bilsemester i Europa. Den här gången handlar det om bra saker att tänka på om något skulle hända medan man är ute på vägarna.

I mitt förra blogginlägg skrev jag hur man förbereder sig inför en bilsemester i Europa. Men hur man än förbereder sig kan ju olyckan vara framme.

Vi har åkt på bilsemester i Europa i nästan 40 år och bara råkat ut för en enda oönskad händelse. Jag hade köpt en ganska ny begagnad bil men vad jag inte märkt innan var att bränslemätaren visade fel så strax före Bremen och fem kilometer från en mack jag tänkt tanka på fick vi bensinstopp. Det var innan det var vanligt med mobiltelefon och innan man brukade ha varningsväst i bilen. Familjen fick gå upp i en grässlänt vid sidan av Autobahn och jag vandrade ungefär en kilometer till en nödtelefon och lyckades förklara på tyska.  Efter bara 15 minuter kom en servicebil från ADAC med en trevlig kille som hjälpte oss gratis. Jag trodde att han skulle fylla på några liter men han bogserade oss istället med blinkande varningsljus och en endast två meter lång lina i c:a 100 km/tim i väggrenen. Ganska halsbrytande men det gick fint.

Hubbe bilsemester i tyskland med stena line

Här fick vi stopp på Autobahn. Som tur var fick vi snabbt hjälp!

 

Det man lite för ofta råkar ut för på Autobahn är Stau, det vill säga kö. Ofta löser den upp sig relativt snabbt men man kan också bli stående helt still i flera timmar. Ha därför med i bilen frukt, choklad, mackor eller något annat ätbart samt vatten eller dricka.

Ha alltid tanken minst halvfull. Stäng av motorn.

Om man får motorstopp så sätt omgående på varningsblinkers och kör så långt ut på kanten som möjligt. Ha varningsvästarna tillgängliga inne i bilen och sätt upp varningstriangel en bra bit bakom bilen. Själv har jag Motormännens Assistans, M Väghjälp, med ett nummer jag kan ringa både i Sverige och i Europa för att få hjälp. Även andra organisationer har denna service och det är väl värt att kosta på sig det. I Motormännens bok “Upptäck Europa med bil” finns det angivet var man hör av sig i olika länder om bilen krånglar.

En hyrbilsförsäkring är bra att ha ifall man inte kan fortsätta med sin egen bil. Samma sak gäller vid punktering. Kör så långt åt sidan som möjligt. På med varningsblinkers, väst och sätt ut varningstriangel. Kolla hemma före resan så du har luft i reservdäcket och att du vet hur domkraften fungerar. Själv har jag alltid med mig två burkar “luft på tub” så jag kan göra en snabbreparation ifall jag får punktering.  Däckverkstäderna tycker inte om det men jag prioriterar att komma iväg fort och inte stå still på Autobahn. Själv har jag bara haft en punktering utomlands och det var när vi skulle åka till färjan hem efter en natt i Lübeck och ett däck var platt när vi kom ut till bilen. Då blev det snabbreparation och vi hann färjan.

Det är väldigt tråkigt om man blir sjuk på semester men även då är det bra att vara förberedd. Beställ det Europeiska försäkringskassekortet från försäkringskassan. Det ger dig rätt till medicinsk nödvändig vård vid de sjukhus och läkarmottagningar som är anslutna till det allmänna sjukvårdssystemet i andra EU-länder samt Schweiz. Kortet skall visas upp ihop med id-handling.

Om du måste åka hem och inte kan åka i din bil på grund av skada eller sjukdom får du hjälp av SOS International i Köpenhamn, nummer +45 70 10 50 50, men kontakta även ditt försäkringsbolag och kolla vad som gäller.

Även om man inte ska överdriva faran så finns det alltid en rånrisk. Lås gärna bildörrarna i storstäder. Det går blixtsnabbt att slita upp en dörr och slita åt sig en handväska. Ha inte heller något av värde synligt i bilen när du parkerar. Vi gömmer alltid pengar, pass och färdhandlingar i bilen (jag säger inte var) och har en plånbok tillgänglig med några Eurosedlar och ett par utgångna kontokort att sträcka fram ifall vi skulle bli rånade.

Kolla upp dina försäkringar och beställ “Grönt kort” som är översättning på bilförsäkringen. Se till att ha alla handlingar i tryggt förvar och ha gärna kopior. I Motormännens “Upptäck Europa med bil” får du massor av fler tips.

Skriv gärna i kommentarsfältet om du råkat ut för något och hur du löste det. Skriv även om du tänker på något jag inte tänkt på. Vi lär av varandra.

 

Gute Fahrt

Hübbe