Stralsund på Rügen

Rügen för historieälskaren!

Tyskland | Inga kommentarer

För den kulturellt och historiskt intresserade resenären finns mycket spännande att se och lära runt och på Tysklands största ö Rügen. Delar av området har varit under svenskt styre och här finns många spår av såväl krig som svenska stormaktstider. Här får både hjärna och sinne en minnesvärd semester.

På fastlandet vid tyska brofästet ligger den vackra Hansastaden Stralsund, som med sina kullerstensgator och sitt stora kulturella arv finns med på Unescos världsarvslista. Mellan 1648-1815 var staden del av den svenska Pommern. Här finns fortfarande mycket minnen från den svenska tiden i form av borgarhus, stadsmurar, gravar, postkontor, regeringspalatset och andra officiella byggnader. Här finns statyer och vapensköldar av svenska kungar och det finns ett torg med namnet Olof Palmes Platz. Staden är mycket pittoresk med mysiga gator, gaffelhus och gotiska tegelhusbyggnader. Mycket att titta på om du vill känna historiens vindslag i en mysig miljö!

Tips! I staden finns norra Tysklands mest besöka museum: Deutsche Meeresmuseum (tyska havsmuseet) och Ozeaneum- ett spektakulärt maritimt centrum med över 40 olika akvarier där du kan lära dig allt om våra nordliga hav.

Stralsund marina

Promenera gärna i hamnen längs kanalen och titta på alla vackra traditionella segelskutor och passa på att besöka Tysklands största museihamn!

Centrum för rakettekniken

Längst upp på norra udden av ön Usedom finner du ytterligare en historiskt viktig plats: Peenemünde, den lilla fiskebyn där 30-åriga kriget startade 1630 när Gustav II Adolf steg iland här med 12000 soldater. Under andra världskriget byggde tvångsarbetare, krigsfångar och koncentrationslgesfångar ett vetensapligt centrum för raketexperiment här som på den tiden var ett av världens främsta teknologicentrum. Rakettekniken utvecklades här till tyska riket föll, och efter kriget fick många tyska vetenskapsmän arbete i USA där de fortsatte utveckla raketteknologin.

Tips! Besök det tekniska museet och lär dig mer nördiga fakta om raketteknik och titta på minnesmonumentet!

Prora på Rügen

En del av den 4,5 km långa sträckan med sexvåningshus har sparats som museum över Tredje Riket.

Kolossen på Rügen

Är du intresserad av historiska byggnader ska du inte missa Seebad Prora, som byggdes på 1930-talet för att bli världens största semesteranläggning. Beslutet att anlägga komplexet på Rügen kom från Adolf Hitler, och tanken var att tyska arbetare skulle kunna få en billig semester vid havet. Men de planerade åtta kvarteren med identiska byggnader byggdes aldrig klart på grund av andra världskrigets utbrott. Byggnaderna användes istället som nödbostäder 1943 åt människor från det bombskadade Hamburg, och tjänade som fältsjukhus av Röda Armén under kriget. Området var avspärrat fram till 1991 men därefter började några av byggnaderna renoveras till lyxresort och flotta lägenheter. Spa-anläggning beräknas också stå färdigt inom kort.

Tips! Besök nostalgimuseet där ni kan se gamla saker, motorcyklar och uniformer. Butiker och restauranger finns också här.

Är en semester på Rügen något för er? Här hittar ni allt ni behöver veta!

Gute reise!
/Sandra