skördetider och provsmakning i tyska vindistrikt

Tyskland | Inga kommentarer

På vinresa i tyska Rheinland-Pfalz möts vi av charmerande småorter, magnifika utsikter över vinfälten, utsökta Rieslingviner och folkfyllda vinfestivaler med besökare från jordens alla hörn. Inte undra på att Rheinland-Pfalz kallas för “Tysklands vindistrikt nummer ett”.

Sensommarresan till de tyska vindistrikten får en skön start på färjan mellan Göteborg-Kiel på fredagskvällen. Den goda middagen i restaurang Metropolitan avslutas med musik och en god kopp kaffe i baren innan en härlig nattsömn väntar i hytten. Väl framme i Kiel återstår en sex timmar lång bilresa ner till Moseldalen och vinorten Bernkastel-Kues.

Traben-Trarbach – i hjärtat av Mittmosel

Under lördag eftermiddag kör vi in Traben-Trarbach, en mysig vinort i jugendstil belägen på båda sidor om floden Mosel. Vad passar bättre här än att ta in på romantiska Hotel Bellevue i Art Nouveaustil?

blogg_post_hotell

Äntligen är det dags för helgens första vinprovning, bara ett stenkast från hotellet. Vingården vi besöker drivs av en familj och det är roligt att se hur man fördelar arbetsuppgifterna sinsemellan. Den karismatiske och underhållande vinbonden Axel Emert låter oss smaka på fem olika sorters vita viner medan mamman i familjen som är konstnär tecknar alla etiketter till flaskorna.

Den vindruva som utan tvekan produceras mest här är Rieslingdruvan som även anses vara den bästa druvan för vitt vin. Vinodlarna vid Mosel är kända för sina fruktiga, eleganta och mineralhaltiga Rieslingviner men även den blå druvan Spätburgunder (Pinot Noir) är vanlig. Du hittar mer information om vingården på deras hemsida, tyvärr finns den bara tillgänglig på tyska i nuläget.

Tips! Under julen förvandlas vinkällarna till inbjudande julmarknader under marken med hantverk och närproducerade varor. Perfekt att kombinera med avsmakning av regionalt Glühwein och inköp av goda viner.

 

Vi avslutar dagen med en mysig middag på restaurang Alte Zunftscheune, en klenod med mycket historia, gästvänligthet och mysig inredning. Det blir en härlig kväll med många skratt och riktigt god mat.

 

blogg_post_mat

 

Vi börjar söndagen med en härlig frukostbuffé. Nu är vi fulla med energi inför för vår vandring över kullarna, genom vinfältet med magnifik utsikt över Mosel till orten Bernkastel-Kues. En härlig vandring för kropp och själ på ungefär två timmar.

blogg_post_vinranka

 

Bernkastel-Kues – en sagoby

Valet av helg kunde inte bli bättre. När vi denna första söndagen i september kommer till Berkastel Kues visar det sig vara den årliga vinfesten. Det var som att komma in i sagornas värld. En ljuvlig liten ort med korsvirkeshus, vinfält, prunkande balkonglådor och floden Mosel som slingrar sig fram.

blogg_post_vinfalt

Vi inleder vårt besök med ett glas Federweisser – ett fruktvin från årets skörd som fortfarande är under jäsning. Till detta serveras ofta en sorts lökpaj som kallas för Zwiebelkuchen (lökkaka). Absolut värt att testa och perfekt efter vår promenad.

Vi tar del av den traditionella vinparaden med fantastiska vagnar från traktens olika vingårdar. Överallt bjuds det på gratis vin från bönderna. Det var bara att hålla fram sitt vinglas. Här sker även kröningen av årets vindrottning, Moselblümchen. Vi strosar runt och njuter av den fantastiska stämningen, vita viner och den härliga doften av kolgrillad lax och brända mandlar.

blogg_post_festival

På tillbakavägen väljer vi vattenvägen till Traben-Trarbach och vårt romantiska hotell.

Tips: Besök ”Der Vinothek”. Här kan man i egen takt provsmaka runt 160 olika moselviner. Vinoteket är inrymt i Sankt Nikolaus-hospitalets gamla vinkällare, ett sjukhus som grundades på 1400-talet. Idag fungerar hospitalet som ålderdomhem för både kvinnor och män. Varje söndag får de varsin flaska vin från sjukhusets egna odlingar.

 

Efter en god natts sömn fortsätter resan till Rhendalen. En romantisk sträcka med frodiga vinterrasser, borgar och idylliska vinbyar. Här passerar vi även Rhens smalaste passage vid den 120 meter höga klippan Loreley. En sträcka som hade passat lika bra att uppleva från vattnet.

Romantiska Rüdesheim

Så kommer vi till ännu en romantiskt vinidyll med medeltida slott, korsvikeshus och den kända värdshusgatan Drosselgasse. Drosselgrasse är en smal gågata där trevliga restauranger spelar levande musik och givetvis serveras Rhenviner. Missa inte att dricka en Rüdesheimer Kaffee. En kaffespecialitet från Rüdesheim som innehåller Asbach, tyskarnas cognac, blandat med kaffe, socker och grädde med chokladströssel. Mums! Här trängs och trivs turister från flera olika länder. Glad stämning, mycket folk och tjo och tijm efter några glas vin och kanske en Rüdesheimer Kaffee.

Rekomenderat boende i Rüdesheim: Hotel Lindenwirt. 

 

Tidigt på tisdagsmorgonen fortsätter vi upp till Kiel . Vi gör två stopp för lunch i Hannovertrakten och sedan ett shoppingbreak på märkesoutlet McArthurGlenn i Neumünster innan vi kör ombord på färjan till Göteborg.

 

Tips inför vinresan

  • Vill du göra en längre vinresa? Fortsätt ner till Bad Dürkheim och Neustadt vid Deutsche Weinstrasse. I Bad Dürkheim har man bl a världens största vintunna. Perfekt stopp för en god lunch. Här har man inte heller långt till Heidelberg, Strasbourg, Schwarzwald, Trier.
  • Reser du under senvåren får du inte missa den vita färska sparrrisen, även kallad för Tysklands guld, och till detta hollandaisesås och lokalt Rieslingvin.