Arena Nord i Fredrikshamn

Handbollsfest i Fredrikshamn i påsk!

Danmark | Inga kommentarer

Danmark är en perfekt destination för att åka turneringar och träningsläger. På Jylland finns flera stora idrottsanläggningar med extra allt. Det finns också möjlighet till spännande möten, som när IFK Göteborgs U17-lag mötte Ålborg i vintras. Nu i påskhelgen bjuder Fredrikshamn på handbollsfest – det är dags för Danmarks största internationella handbollsturnering för ungdomar; Rödspätte Cup. Vi vinkade av OLKA Sportresor när de åkte ombord på Stena Jutlandica för att delta i handbollsfesten.

I helgen är det dags för den 40:e upplagan av Rödspätte Cup som alltså är Danmarks största internationella handbollsturnering för ungdomar från Nordeuropa. Vi förväntar oss en handbollsfest utan dess like eftersom Danmark har en fantastisk handbollskultur med landslag i värdselit både på dam och herrsidan.

Rödspätte Cup i Fredrikshamn och tjejerna från OLKA ombord på Jutlandica på väg till Danmark

Rödspätte Cup i Fredrikshamn och tjejerna från OLKA ombord på Jutlandica på väg till Danmark med Germanica i bakgrunder.

Trots att Fredrikshamn inte är någon direkt storstad har man en riktigt mäktig arena; Arena Nord som rymmer hela fem handbollsplaner. Och det kan behövas. 2014 deltog 300 lag bl.a. Finland, Tyskland, Norge, Danmark och Sverige.

Att hålla cupen på Arena Nord har gjort att den blivit mer samlad och ännu bättre. Men det spelas inte bara handboll här utan arenan är även värd för boxningseventet Nordic Fight Night, andra sportevent, konserter, musikaler och andra shower. Här kan du se kommande event på Arena Nord.

Det är som sagt inte bara handboll och inte heller bara Fredrikshamn som gäller när man åker på träningsläger, matcher eller cuper i Danmark. Christian Djuvfelt, assisterande tränare för IFK Göteborgs U17-lag, berättar för Resebloggen om deras resa till Ålborg dit laget åkt för att möta just Ålborg i en träningsmatch tidigare i vintras. De var nöjda med både boende och frukost på Danhostel däe de bodde. Och matchen, ja, den gick såhär:
– Matchen genomfördes i stark vind men var väldigt välspelad med tanke på tiden på året. Vi tog med oss nyttiga erfarenheter mot ett duktigt Ålborg. Vi tar ledningen i mitten på den första halvleken och spelar mycket bra periodvis. I andra halvlek jämnade Ålborg ut det och vinner till slut med 2-1. Vi gick runt på alla spelarna som var med på resan så alla fick speltid. Nyttig resa erfarenhetsmässigt samt gott för spelarna att umgås och komma närmare varandra som grupp, berättar Christian.

IFK Göteborgs U17-lag på träningsmatch i Ålborg

IFK Göteborgs U17-lag på träningsmatch i Ålborg

Marie Dahlgren, som är sportresekonsult på OLKA, förklarar varför idrottsanläggningarna är så bra i Danmark.
– Du bor äter, och tränar på ett och samma ställe vilket ger mer tid till träning och umgänge eftersom man slipper restid, berättar Marie. Nedan hittar du citat från tränare som åkt med OLKA till Danmark.

– Som simtränare prioriterar man tre nyckelfaktorer vid val av lägerort: 1) bassäng med 2,5m breda banor samt utrymme för landträning 2) mat i bufféform med smakliga alternativ för alla 3) tryggt och funktionellt boende inom 10 min gångavstånd från träning och livsmedelsaffär. Hjørringpaketet får toppbetyg på alla dessa punkter, säger Jens Fridorff på Sandefjord Svømmeklubb

– Lökken är ett mycket bra ställe att åter resa tillbaka till. Maten, simhallen och boendet är jättebra. Och OLKA bak i ryggen känns extra tryggt, Bengt Svensson från Alvesta SS.

Har du varit på cup eller träningsläger på Jylland? Vad tyckte du?

Glad påsk! /ylva.