Bärnsten-i-Danmark

Hitta det nordiska guldet!

Danmark | 2 Kommentarer

Skall du hitta bärnsten på stranden skall du allra helst gå ut tidigt på morgonen efter en stormig natt och tålmodigt gå längs stranden och söka igenom det svartbruna som har sköljts upp vid strandkanten. Det är just här du kan hitta den gyllene bärnstenen som vikingarna kallade för ”gudarnas tårar” och som vi i dag kallar ”Nordens guld”.

Bärnstensjakt på toppen av Danmark.

Bärnstenspriset har stigit mycket i pris efter det att kineserna har fått upp ögonen för den danska bärnstenen. Många danskar tar nu fram gamla stora bärnstenar från sina gömmor och säljer dem till rekordhöga priser över internet.

Bärnsten

Gudarnas tårar

Ett ställe alldeles på toppen av Danmark är speciellt intressant för bärnstensjägarna; kuststräckan från den lilla byn Säby till Voerså i syd. Här är det speciellt goda möjligheter att hitta bärnsten när Östanvinden har legat på – och här kan man få en personlig vägledning av en äkta bärnstensamlare, bärnstenssliparen Frants Kristensen. Han vet hur och när man kan hitta bärnsten. Frants Kristensen är tredje generationens bärnstensslipare som arrangerar ”bärnstensturer” längs stränderna. Han hjälper gärna till med att slipa bärnstenen som ni har hittat och hjälper till att göra unika smycken som ni kan ta med hem. Bärnstens-Frans berättar gärna och engagerat om bärnstenens historia på sitt unika bärnstensmuseum som ligger i Säbys historiska stadsdel. Här kan du se jättebärnstensklumpar, smycken från vikingatiden samt romerska smycken. Läs mer om Säby.

Ta med barnen på skattjakt

Family_on_beach,_Off_season

En bärnstensjakt tillsammans med barnen är ett fantastisk spännande sätt att uppleva naturen på – året om. Med några goda råd från bärnstens-Frans kan ni själva lära er att hitta dessa gyllene klumpar.

Resa dit

Ta en dagstur till Danmark över dagen till Fredrikshamn. Ni kan bo i Fredrikshamn på The Reef Hotel & Resort eller i Säby som ligger 12 km söder om Fredrikshamn. Ombord kan ni nu alltid shoppa till kraftigt sänkta priser i vår Bordershop.