Frihet, närheten till havet och naturkrafterna – det är segling enligt Ann Rosman.

Ombord | 2 Kommentarer

Den 1-6 juli är det dags för årets upplaga av västkustens stora seglarfest;Stena Match Cup Sweden på underbara Marstrand. På torsdagen blir det dessutom en stjärnspäckad kändissegling till förmån för The Childhood Foundation. Bland deltagarna hittar vi Marstrands egen deckarförfattarinna, Ann Rosman.

Ann har seglat större delen av sitt liv. Hon var inte mer än några månader när föräldrarna tog henne med på hennes första seglats i Bohusläns vackra skärgård. Och så har det fortsatt. När hon blev sjukskriven pga av utmattningsdepression för några år sedan ledde hennes historieintresse samt kärleken till Marstrand och Bohuslän till ett antal gastkramande deckare. En ypperlig sommarläsning för alla som älskar Bohuslän och/eller deckare!

Jag ringde upp Ann (som för övrigt är ute på en långfärdssegling i detta nu) för att ta reda på lite mer om varför hon ställer upp i Childhood Race och vad segling betyder för henne.

Varför ställer du upp i Childhood Race?
– Det är en självklarhet att visa att jag stödjer Childhoods verksamhet genom att segla. Att ge barn och ungdomar en så trygg uppväxt och så bra förutsättningar som möjligt – finns det något viktigare än det?

Vad är segling för dig?
Frihet, jag älskar närheten till havet och naturkrafterna. Vetskapen om att vattenvägarna kan bära dig över hela jordklotet bara farkosten och besättningen är av rätta virket.

Vilket är ditt finaste seglingsminne?
Jag har långfärdsseglat en del och ett fint minne är när vi seglade från Yttre Hebriderna i Skottland till ögruppen St Kilda. Det är den västligaste delen av Storbritannien, en liten ögrupp som ligger 7 landmil rakt ut i Atlanten. Fin segling till en mycket speciell plats. Och annars är svaret – oslagbara Bohuslän.

Brukar du besöka Marstrand och Stena Match Cup Sweden?
– Ja, varje år. Vilket inte är så konstigt eftersom jag är åretruntboende här.

Vad är det bästa med Marstrand?
– Att det är ett levande skärgårdssamhälle med spännande historik från vilken jag hämtar stoff till mina böcker. En bra plats att samla kraft på – havet, klipporna, Carlstens fästning och närvaron av gångna generationer i gamla hus och gränder. Marstrand är min plats på jorden.

Älskar du också segling och Marstrand? Passa på att delta i vår fototävling med dina bästa seglingsbilder, gamla som nya, så har du chans att vinna en seglingstur med Stena Sailing Teams skeppare Johnie Berntsson eller en resa för hela familjen till Legoland. Lycka till!
/ylva.

Ylva Vitorovic ansvarar för Stena Lines sociala kanaler. Här kan du läsa mer om henne och oss andra som skriver här på Resebloggen.

Fakta om Childhood Race:
Childhood Race arrangeras för sjätte året i rad ute på Marstrand. Tävlingen avgörs i två korta seglingsrace runt en bana och de deltagande kändisarna – än så länge (till viss del) hemliga – kommer att segla på båtar ledda av elitseglarna från den stora regattan på Marstrand.

Vid racet kommer de totalt åtta båtarna att starta samtidigt för att segla mot en boj och plocka upp en flagga som är fäst på bojen när den rundas. Först tillbaka över mållinjen med flaggan ombord vinner respektive race. Seglingarna kommer att följas tätt av publiken från klipporna.