Ett Polen som överraskar

Polen | 3 Kommentarer

Anna: Jag vill ha sandstrand!
Therese: Jag med!
Anna: Jag vill ha lyx!
Therese: Jag med!
Marlene: Okej jag följer med!

Här är historien om tre tjejer som drog till Polen för en tjejhelg med sol, strand, sightseeing och shopping.

Vi hade kommit överens om att nattfärjan från Karlskrona var bäst att åka vilket gjorde att vi vaknade upp i Gdynia 07:00 på onsdag morgon till låten ”I am sailing” som strömmade ut i hytten. Detta för att få en heldag i Sopot där vi hyrt en lägenhet för våra två första nätter i Polen. 25 minuter efter att vi kört av färjan var vi framme och man behövde inte vara någon större kartläsare för att hitta rätt med en gång. Då vi inte hade ätit frukost strosade vi in på Hotell Bayjonn som låg på huvudgatan Powstaneców Warszawy och frossade i en mysig hotellfrukost. För detta betalade vi 45 ZL vilket är cirka 110 kr för tre personer.

Anna o Therese i Sopot

Det visade sig att vi bodde fem minuter från stranden och två minuter från Bohaterów Monte Cassino, den största turistgatan i Sopot. Där hittar du de flesta restauranger, barer och nattklubbar. Efter att ha fått nycklarna till lägenheten styrde vi stegen mot det vi suktat mot allra mest, nämligen stranden!

Stranden i Sopot är fantastisk! Det spelar ingen roll om man kollar åt höger eller vänster, det finns inget slut. Det är vita parasoll längs med stora delar av stranden som är indelad i flera sektioner. Beroende på vad man är ute efter får man välja sin del av stranden. Det finns en del med lite ”hopp och lek” för barn, en med restauranger och en del som bara är ren sandstrand. Efter ett par timmar på stranden började vi bege oss hemåt för att göra oss i ordning för middag och lite tjejhäng. Väl hemma upptäcker vi, solen tar ordentligt i Polen. Annas rygg har nu bytt färg och Marlene ser mer ut som en röd tomat i ansiktet, klantigt för tjejer som snart befinner sig i 30-årsåldern och som precis inhandlat solskyddsfaktor men som glömdes bort i euforin över att se lite sol för första gången på flera dagar.

Anna solar rött

På kvällen gick vi in på första bästa restaurang som såg trevlig ut på Bohaterów Monte Cassino och beställde både fisk, kött och kyckling. Problemet med Polen är – de vet inte vad sås är! Allt serverades med pommes och that’s it. Vill man ha sås till maten behöver man be om detta med en gång. Efter middagen hamnade vi på Cocktail Bar Max som låg på torget i höjd med Sheraton. Drinkarna var outstandning. Man önskade en smak och fick en härligt färgglad drink med dekoration utöver det vanliga. Beställningen tog lång tid men var väl värd att vänta på. Rekommenderas!

Efter en lång frukost begav vi oss till stranden igen. Tre solstolar kostade oss 75 ZL och var väl värt pengarna. Vid lunch strosade vi längs med strandpromenaden och det stora torget i Sopot. Där var det marknad med mat som piroger, mackor, korv och andra polska delikatesser. Men, det fanns också choklad-banan! Lyckan för tre hungriga tjejer var total! Det blev flera besök hit innan vi lämnade staden.

njut i Sopot

Kvällen bjöd på suverän kebab på ”Kebabistan” och strosande längs med strandpromenaden. Plötsligt ser vi en stor scen på stranden och hur folk samlats framför. Tio minuter senare skuttar Sean Paul ut på scen tillsamman med sina dansare och vi bjuds på en show som bjöd på många skratt, bra musik och en rejäl nostalgitripp.

Väl hemma senare samma kväll slog det oss att vi inte bokat boende för resterande två nätter i Polen. Eftersom vi kommit till att älska Sopot ville vi helst stanna kvar men då vår framförhållning var lika med noll fick vi utvidga vår sökning efter boende. En nyproducerad lägenhet i Gdansk blev vårt val och vi beslutade att vi var redo att köra vidare till nästa stad.

Den perfekta bilden av Gdansk. Gdansk är en stad med historia och det märker man tydligt i de äldre delarna. Vi gick i gamla stan och förundrades av de många husen med de arkitektrika detaljerna. Therese som är mycket intresserad av arkitektur och byggkonst stannade var och varannan minut för att och utbrista ”oj”, ”wow” och ”förstår ni hur mycket tegel det behövs för att bygga den här kyrkan?”.  Marlene och Anna fokuserade mest på alla färger som fanns på alla husen och fantiserade ihop historier bakom dem.

Anna_therese_gdansk

Vi hamnade på en restaurang som hette Tekstylia och som låg nära gamla stan. Låt oss säga såhär, det är den bästa maten på hela resan! Inte den mest avancerade menyn men allt smakade himmelskt och deras kannor med sangria var inte sämre de. Vi hittade även en 7D-bio som vi var tvungna att prova. Innan våra blickar fastnade på det stora parishjulet beläget nere vid floden. Therese, som älskar parishjul, studsade av lycka och som grädde på moset fick vi sällskap på vår tur av en fransk dam som tog ungefär 200 kort på fem varv. Vid något tillfälle mer eller mindre stod hon på Anna för att fånga den perfekta bilden. Vi kan inte bestämma oss för om det var den entusiastiska franska damen eller utsikten över vackra Gdansk som var parishjulets största höjdpunkt.

pariserhjul

 

Skoshopping och våra sista zlotys. Efter en lugn fredagskväll med regn så bestämde vi oss för att idag är dagen då vi spenderar våra sista zlotys. Och som de spenderades! Vi shoppade loss i köpcentret Madison Park. Marlene kom hem med inte mindre än sex par skor. Anna var inte sämre hon. Tre par skor och massa fina kläder. Therese kom hem med inte mindre än två deodoranter. Extrapris!

Trötta efter all shopping så begav vi oss tillbaka till vår lägenhet och började förbereda oss för hemresa. Med ett glas rödvin, snacks och go musik så kändes det helt okej. Kvällens middag avnjöts på en restauranggata som heter Piwna där de hade stort utbud på mysiga små restauranger och barer. Våra sista zloty spenderades tillsammans med mycket skratt och en god köttbit.

 Anna shoppar skor

Söndag, spa och sjögång. Dags att dra sig mot båten som avgick 09:00. Alla intog sina platser i bilen. Anna bakom ratten, Therese navigerar och Marlene spelade bästa musiken. Man ska göra det man är bra på sägs det ju.

Nöjda med att ha hytt även på hemresan så passade vi på att sova ett par timmar när vi kom ombord. Marlene hade bokat tid för pedikyr eftersom det var svårt att hitta någon som hade lediga tider i både Sopot och Gdansk. Dock skulle vi rekommendera att detta gjordes innan hemfärd då det verkar vara ett populärt sätt att få tiden på båten att gå. Tyvärr blev Anna och Therese massage inställda på grund av det gick rejäl sjö. Men de hann ändå med att bada lite bubbelpool och basta på båtens spaavdelning. Eller äventyrsbad som det var dagen till ära med den sjögång som Östersjön bjöd på. Gällde att hålla i sig i badet om man inte ville hamna i knät på grannen.

Vi kom i tid till Karlskrona och nu hade vi bara fyra timmar till i bilen hem innan vi fick återse vårt kära Göteborg. Och rollerna var samma som innan, Anna bakom ratten och Therese navigerade till bästa musiken från DJ Marlene.

 

Höjdpunkt
Drinkarna på Cocktailbar Max i Sopot.

drinkar på Max i Sopot

 

Att tänka på

pedikyr ombord

Vill man gå på spa, massage eller pedikyr, boka hemifrån eller välj ett boende som har spaavdelning.

 


  • Warsawa says:

    Vi på redaktionen av warsawa.nu har också nyligen varit i gdansk och för tillfället är det ful fart där. Allt från fester, spa till lyx. Det är kul att läsa om andra som också har upplevt samma sak. Det var faktiskt otroligt många svenska där. Men det bästa var på väggen hem. Vi tog flyget till gdansk men det strulade så på väggen hem valde vi att ta färjan och det var en bra upplevelse eftersom man kunde ta det lugnt och ligga i span och kolla på utsikten framför färjan. Det tråkiga var att vi inte kunde få massage för allt var fullbokat. Men att resa till polen är verkligen en upplevelse.

  • Kul! Tack för tipset. 🙂 /ylva.