Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Årets julstad: Goslar

Att åka på julmarknad till Tyskland är en vana som är lätt att lägga sig till med och svår att bryta.

Många väljer att stanna i norra Tyskland, men åker man Kielbåten är det inte så långt att ta sig ytterligare några mil söderut.

Den tusenåriga kejsarstaden Goslar blev vårt mål i år,  sedan 1992 är staden ett av UNESCOs världsarv.

Självklart är marknaden inte så gigantisk, som de i Lübeck eller Hamburg, men gluweinet, korvarna, allt gott som finns att äta och dricka och julatmosfären finns def. även här. På något sätt kändes denna marknaden väldigt lugn och värdig, man gick inte som en bred massa framåt i gångarna. Kan ju också berott på att vi valde att undvika helgen.

Marknaden och de åttio stånd som finns, är uppbyggda, som en stjärna. Goslars Weinachtwald, julskogen, är något alldeles speciellt, här går man gärna in, det är mysigt att omges av alla granar som är upplysta med tusentals lampor, det doftar ljuvligt och man blir lätt kvar inne i skogen för att njuta sin varma glühwein.

Julmarknaden ligger runt Marktplatz och här ligger också stadens historiska Rathaus, just nu under renovering.

Vad man inte får missa är en av Goslars stora sevärdheter klockspelet, även det ligger vid Marktplatz. Jag har besökt staden tidigare men först nu lyckats pricka in ett av de fyra tillfällen per dag som det spelas upp. Klockspel, musik, figurer dyker fram ur luckorna på husfasaden och berättar historien om gruvdriften i Hartz.

Goslar ligger vid kanten av bergsområdet Hartz, och i Rammelsberg i Hartz, bedrev man gruvdrift fram till 1988, idag är det museum i gruvan efter att den brukats i över 1000 år. Helgen den 3 advent så tänder man tusentals ljus i den fd gruvan som skapar en magisk stämning i gruvgångarna.

Staden har runt 1500 korsvirkeshus, många hus är också byggda av skifferplattor, vilket är typiskt för området. Goslar räknas till en av de finaste korsvirkesstäderna i Tyskland.

Många hus har namn, Siemenshuset är ett, och ja därifrån härstammar släkten till de som sedermera grundade Siemenskoncernen.

Floden Gose som rinner genom staden, har gett den sitt namn. Gose är också namnet på det lokala ölet, som man naturligtvis måste testa.  Det gör man med fördel på Brauhaus Goslar som ligger vid Markplats mitt emot  Marktkirche.

Ölet är bryggd med minst 50 % vetemalt, och man jäser det med hjälp av mjölksyrebakterier för att ge ölet dess syrliga smak. Jag testade en mörk sort, det var lite speciellt.

Kejsarpalatset som ligger lite utanför centrum byggdes av Heinrich III, i mitten av 1000-talet. En något bisarr historia är att när kejsaren dog så begravdes hans hjärta här, under en gravsten i det kejserliga palatsets kapell, medans hans kropp vilar på annan ort.

Nästa år, 2017, är det 1000 år sedan kejsar Heinrich föddes vilket kommer att firas i Goslar under hösten med olika aktiviter.

Glück auf, som man säger bland berg- och gruvfolk

Anette j-son Hälleby

 

 

 

 

 

 

 

Image gallery

Position på karta

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Kultur & nöje, Shopping, Natur, Bo & uppleva

Passar för:Familjeresa (13-18 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg