Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Dansk Kro – mer än en natt på hotell

Kryb i Ly

Kryb i Ly är en av Danmarks mest omtalade Kro, som funnits sedan 1243 och fick sina privilegier 1737.

Kroen ligger i södra Danmark strax utanför staden Fredericia, vid Lilla Bält på Jyllands sydöstra kust. Sitt nuvarande namn sägs Kroen ha fått en dag då Kung Christian VI  åkte förbi med sitt sällskap och blev överraskade av det dåliga vädret. Kungen som såg Kroen, som då hette Sœholms Kro, ropade till sina män ”Här kryper vi i Ly”.

Tyvärr förstördes den gamla Kroen i en brand 1973, men det byggdes snabbt upp en ny i samma stil. Kroen har idag 77 rum, där rummen ligger runt huvudbyggnaden i flyglar. En del är reserverad för hundar och deras ägare. Här bor man bra och modernt med stor trädgård, pool och bastu.

Kroens gamla motto,  ”Hvor godt folk er, kommer godt folk til” gäller även idag.

Danmark har över hundra Kroer med privilegium

Att övernatta på Kro är alltid lite mysigare, lite trevligare och ger det där lilla extra! Det finns dessutom många att välja mellan. De ligger oftast på landsbygden, utanför städerna, där man kan stressa av i lugn miljö och vackra omgivningar.

Rummen är moderna och ligger oftast vid sidan av. Men inne i den gamla Krostuen finns mycket atmosfär och historia i väggarna. Maten är också en viktig ingrediens i den totala Kroupplevelsen.

Kroernas historia 

Den danska Kroens historia går lång tillbaka i tiden. På 1000-talet var det kyrkan som erbjöd härbärge åt pilgrimer på vandring. Sedan beslöt dåtidens kungar att det skulle upprättas Kroer, platser för  övernattning och en bit mat, längs med huvudvägar och färjeplatser detta för att de själva skulle ha någonstans att ta in på sina resor ut i landet.

Att övernatta på en Kro var gratis fram till år 1912. Krogägaren tjänade pengar på det privilegium man fick av kungen, vilket gav rätten till att bränna brännvin, brygga öl och baka bröd som man sedan kunde sälja.

Bromølle Kro

Danmarks äldsta kro, ligger på Sjaelland vid Jyderup och den fungerar fortfarande som Kro.  Deras historia går tillbaka ända till år 1198. Den ligger intill en stor skog och vid en å. Alla 30 rum har dessutom utsikt mot detta. Fyrbenta reskamrater är välkomna.

 

Anette j son Hälleby

Image gallery

Region:Danmark

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Natur

Passar för:Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg