Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Lüneburg – juleljus i varje vrå

En tusenårig pärla i norra Tyskland som vi gärna återkommer till.

Hansastaden Lüneburg ligger mellan Hamburg och Hannover, mellan floden Elbe och Lüneburger Heide.

I december är det julmarknaden som lockar, julmarknad här tillhör väl inte de mest spektakulära eller största, men här känns det som om hela centrum lyser och pyntas. Det är granar, ljus, kulor, och stjärnor i varje hörn.

Det finns minst tre julmarknader i centrum, den största ligger på Markplatz vid det historiska Rådhuset. Missa inte trumpetblåsaren som varje eftermiddag strax före fem spelar från Rådhusets balkong. Har man tur kan man även pricka in någon av alla körer som sjunger julsånger, medan man njuter av glühwein, korv eller annat gott som bjuds från stånden.

På planen framför St Johanniskyrkan finns också en liten marknad. där har man den bästa vyn över stans vattentorn som varje år förvandlas till adventsljusstake. I år slank vi in på en adventskonsert i kyrkan och blev överraskade med att få lyssna på den svenska “Gammal fäbopsalm”.

En tredje marknad hittar man vid det historiska hamnområdet. Här speglar sig de gamla gavelhusen i “Ilmenau” och idag ligger restauranger  vägg i vägg runt vattnet. Stadens äldsta Bierstube och den Alten kran” ligger också här.

I och med att Lüneburg klarade sig oförstörd  genom båda världskrigen har man kunnat bevara alla fina gavelhus som är så typiska för de nordtyska Hansastäderna.

Saltet har haft stor betydelse för Lüneburg. På Saltmuseet, kan man lära sig allt om saltets historia. Saltvägen utgår härifrån, en av Tysklands alla turistvägar. Den går mellan Lüneburg och Lübeck,kallas så eftersom det var här, det vita guldet, saltet, transporterades, för att användas till att ta hand om sillen som fångades i Östersjön.

 

Anette Jonson Hälleby

Image gallery

Position på karta

Region:Tyskland

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Kultur & nöje, Shopping, Bo & uppleva

Passar för:Familjeresa (7-12 år), Familjeresa (13-18 år), Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg