Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Sagolika Odense

Säg Odense och de flesta säger HC Andersen, här föddes han 1805 och levde sina 14 första år. Det är han som satt staden på världskartan och här kan man bildligt talat gå i författarens fotspår.

Genom centrum löper en slinga, utmärkt med skoavtryck i asfalten som leder förbi platser som spelat roll i hans liv, bl a hans födelse- och barndomshem. Just nu byggs också på ett nytt HC Andersens upplevelsecenter.

Ett bra övernattningsställe för ett Odensebesök är Knudsens gaard, idag omgiven av villor, bostadshus och affärer, men förr låg gården på landet. En av dem som gick den ”långa” vägen från Odense, för att köpa mjölk var den lille pojken H.C Andersen. Gården är idag ett 4-stjärnigt hotell och ligger med dagens mått inte alls långt från Odense centrum. Den historiska gården uppfördes redan på 1100-talet,  tre korsvirkeslängor som omger den gamla kullerstensgården.  När vädret är fint kan man få sin frukost eller middag serverad ute. Där känns det fortfarande som man är på landet trots att man befinner sig i Danmarks tredje största stad.

Som 14 åring lämnade H.C Andersen  Odense för Köpenhamn. Tanken var en skådespelarkarriär men den blev inte lång eller lysande, skrivandet blev däremot en succé. Det blev uppemot 200 sagor i hans sagobok. Troligen är ”Sagan om den fula ankungen” en beskrivning av hans eget liv då han under sin uppväxt blev mobbad för sitt utseende.

Sagan om Näktergalen sägs vara en hyllning till den svenska operasångerskan Jenny Lind, som HC Andersen friade till flera gånger men alltid fick nej. Han förblev ogift och barnlös, dog vid 70 års ålder och ligger begravd på Assistens Kirkegård, i Köpenham. Förutom HC Anderson så står cykeln i centrum i denna stad som är Danmarks officiella cykelstad.

Anette j son Hälleby

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image gallery

Region:Danmark

Aktiviteter på plats:För barn, Bo & uppleva

Passar för:55+, Familjeresa (7-12 år), Par och vänner

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg