Toggle mobile menu
Toggle mobile menu

Spökena på Store Restrup

De flesta slott brukar skryta med sina spöken men på Store Resterup pratar man inte så mycket om dem, de bara finns där och ingår i vardagen.

I köket spökar en liten “pige” och hälsar man inte godmorgon när man startar upp för dagen, så får man räkna med att saker välts och ramlar omkull.

Nattetid sägs grevinnan Juliane Sophie, som dog i barnsäng, vandra runt och vaka över alla sovande barn, och det händer att hon smeker dem lätt på kinden när hon passerar. Även Greve Gyldenstjerne  finns kvar på slottet, vandrar omkring i gångarna och en personal berättade att hon träffat på honom flera gånger, speciellt i gången utanför sällskapsrummen.

Att övernatta på slott blir lätt en vana, med eller utan spöken, och Store Resterup levererar med stora salar, en fantastisk inredd restaurang och rum som alla är unikt inredda med tidstypiska möbler.

Vi hade förmånen att bli uppgraderade till ett av hotellets brudrum, där vi kunde njuta av att sova i en pampig himmelssäng och mysa i den vackra Gustavianska sittgruppen.

I gemensamhetsutrymmena, som det finns många av, kan man njuta av sitt eftermiddagskaffe eller ett glas vitt vid en sprakande brasa och drömma sig tillbaka i tiden.

Store Resterup ligger bara någon mil från Aalborg, omgiven av vallgrav parker och skogar. Ett perfekt läge för att “göra” Aalborg eller att utforska området runt Limfjorden.

Slottet har en lång, mycket lång historia, Viking Ref var den som anlade Refstrup som det hette då.

Släkten Gyldenstjerna var ägare i många år och under deras tid flyttades också gården mer norrut efter en brand 1534.

Den nuvarande huvudbyggnaden är från 1723.

Slottet är även känt för att man spelade in Danmarks TV s julkalendern här 2013.

 

Anette j-son Hälleby

 

Image gallery

Position på karta

Region:Danmark

Aktiviteter på plats:Mat & dryck, Historia & vetenskap, Bo & uppleva

Passar för:Par och vänner, 55+

Lämna en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blogkategorier

Mest kommenterade inlägg