Strandkorgsutmaningen 2019

Nu är det dags för Strandkorgsutmaningen!

Tyskland | 2 Kommentarer

Nu är det dags för Strandkorgsutmaningen 2019! Tävlingen pågår 24/5-1/6. Häng med på en rolig och spännande resa till Tyskland! Resebloggen FREEDOMtravel, Tyska Turistbyrån, tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommerns turistråd TMV och Stena Line arrangerar en tävling där sju husbilar reser med Stena Line och linjen Göteborg-Kiel och fortsätter sedan att ta sig runt längs tyska Östersjökusten, innan hemresan via vår linje Sassnitz-Trelleborg. Under resans gång arrangeras tävlingar där lagen tävlar mot varandra i olika grenar. Du kan enkelt följa resan via Facebook och Instagram under hashtagen #strandkorgsutmaningen2019 och även genom en daglig rapportering i detta blogginlägg!

Sammanfattning av sista tävlingsdagen!

Nu har resan och tävlingen “Strandkorgsutmaningen” nått ön Rügen i nordöstra Tyskland. De sju teamen i de sju husbilarna har fått uppleva Rügens stränder och en fantastiskt trätoppsbana! Rügen är Tysklands största ö med 69 000 invånare. De viktigaste städerna är Bergen och Sassnitz, och många åker för att sola och bada i semesterorterna Binz och Sellin. Deltagarna åkte till Göhren där de checkade in med husbilarna på semesteranläggningen Regenbogen Göhren som är en enorm semesteranläggning med massor av campingplatser och stugor. Här finns också bar, underhållning, aktiviteter för barn och till och med en … bio! Göhren är en badort på Rügen med en lång strandpromenad, en lång pir ut i havet, vackra sirliga vita hus, små butiker, restauranger, glass- och våffelserveringar, gröna promenadstråk och fina äventyrsgolfbanor.

Deltagarna körde cirka en halvtimme för att komma till Naturerbe Zentrum Rügen – Baumwipfelpfade med sin “tree top trail”. Vilken upplevelse! De höga och breda träbroarna går högt upp bland träden, och man kan för en gångs skull uppleva naturen så som den ser ut ur ett fågelperspektiv. Eftersom en utmaning i #strandkorgsutmaningen2019 blev inställd fick teamet igår en extra utmaning. En i varje lag skulle på 20 sekunder pumpa upp vatten i ett “träd”, så högt upp som möjligt.

Den 6:e och sista utmaningen på hela #strandkorgsutmaningen2019 gick ut på att bygga största sandslott på 20 minuter.

Totalt poängställning efter sista utmaningen

 1. Team Parrot med Lars och Maria (13 poäng)
 2. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (10 poäng)
 3. Team Aviano med Christer och Petra (7 poäng)

 

Alla teamen har varit fantastiska under utmaningarna och på sätt och vis är alla vinnare! Vi säger därför grattis till alla, men ett extra stort GRATTIS säger vi till vinnarna Team Parrot och till teamen som tog andra- och tredjeplatsen! Självklart ska vi även visa vinnarbilden:

Sammanfattning av dag 5

Resan fortsatte till Stralsund där deltagarna gav sig ut på stan. Stralsund är en hamnstad vid Östersjökusten med runt 60 000 invånare. Staden anlades år 1234, blev Hansastad år 1278 och har alltid varit en viktig sjöfartsstad. Mellan år 1648 och 1815 var staden i svensk ägo, och det finns därför gott om minnen från den svenska tiden här.

Torg i Stralsund

Efter besöket i Stralsund rullade husbilarna vidare till Rügen, över den stora bron. På vägen besökte deltagarna ett lokalt bryggeri. Bryggeriet Insel Braueri ligger i Rambin på ön Rügen. Här görs flera intressanta öl i snygga flaskor. Förutom flera ölsorter med alkohol görs fyra alkoholfria öl. Deltagarna provade några av ölsorterna och blev, förvånande nog, mest förtjusta i en riktigt mörk öl med en ton av choklad i. Även den alkoholfria ölen smakade bra. Enligt programmet skulle deltagarna ha haft ytterligare en utmaning här, men på grund av något missförstånd blev den inställd, vilket innebär att det endast är en utmaning kvar på den här resan. Efter besöket i bryggeriet (ja, chaufförerna fick förstås dricka alkoholfritt eller bara provsmaka lite) rullade husbilarna vidare till Regenbogencamp i Göhren.

Sammanfattning av dag 4

Deltagarna har nu kommit till ett område i Mecklenburg-Vorpommern som är känt för alla sina sjöar, och vad passar då bättre än att paddla kanot? Morgonen startades på Camping- und Ferienpark Havelberge, som ligger precis intill en sjö. Härifrån promenerade alla ca 500 metrarna till tågstationen och hoppade på den enda lilla vagnen, för en kort liten tågresa till Wesenberg. På vägen till och från tåget upptäckte gruppen att det fanns ett gäng geocachar utplacerade som de kunde registrera. Väl tillbaka på campingen var det dags för den fjärde utmaningen, vilket innebar att det var dags att paddla kanot! Alla fick hjälp av en guide som pratade svenska, eftersom han bott några år i Sverige, och fick sedan låna en kanadensare per par och började med en lugn paddlingstur på sjön, och in på en grön å. Fantastiskt! Solen sken och det var bara  härligt. Utmaningen då? Alla fick rada upp sig med kanoterna på en linje vid en liten bro (nåja, det gick väl sådär med den där linjen) och sedan blev det race fram till nästa bro. Det startade med tumult när alla fastnade i varandra, men till slut hade vi våra vinnare!

Totalt poängställning efter utmaning 4

 1. Team Parrot med Lars och Maria (3 poäng)
 2. Team Fritz med Linda och Pär (2 poäng)
 3. Team Fight for Freedom med Peter och Helena (1 poäng)

Sammanfattning av dag 3

Karta

Deltagarna körde från Ostseecamping i Zierow utanför Wismar till den pittoreska lilla staden Waren, som ligger precis intill den stora sjön Müritz. Här gick de bland annat på det interaktiva museet Müritzeum, där man kan lära sig mer om djur och natur i området (här kan man även lyssna på olika djurs läten och se fiskar och andra vattendjur i stora akvarier). Vid museet hade deltagarna också sin tredje utmaning! Alla lyssnade noga på guidningen för att kunna svara på frågorna i quizet, men utslagsfrågan var svår … Man skulle gissa hur många fiskar det fanns i ett enormt akvarium. Rätt svar var 300 men de flesta gissade lite för lite. Efter tävlingen fortsatte resan med husbilarna till slottet Mirow där det bjöds på kaffe och bakelse, vilket uppskattades av alla inklusive papegojan Curre. Slottet ligger vackert vid vattnet och deltagarna strövade runt en stund på området innan det var dags att rulla till Camping- und Ferienpark Havelberge där alla åt en riktigt tysk middag med kassler, kokt potatis och surkål. Sedan blev det lägereld och provning av olika lokala likörer. Väldigt mysigt och trevligt!

Totalt poängställning efter utmaning 2

 1. Team Parrot med Lars och Maria (7 poäng)
 2. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (6 poäng)
 3. Team Aviano med Christer och Petra (4 poäng)

Vinnare quiz

Sammanfattning av dag 2

På tävlingens andra dag rullade husbilarna vidare mot hansastaden Wismar i Tyskland som ligger vid Östersjöns kust, i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern i Tyskland. Mellan år 1648 och år 1903 tillhörde staden Sverige, och det finns idag många spår av svensk historia i den här fina lilla staden. Bland annat arrangeras varje år i augusti en livlig “Schwedenfest“. Det kryllar av pampiga kyrkor i Wismar och deltagarna besökte en av dessa, St Georges kyrka. Här kan man bland annat ta hissen upp till en utsiktspunkt, där man har fantastiskt utsikt över staden, i flera väderstreck. I hamnen ligger små stånd som säljer “fischbrötchen”, det vill säga mackor fyllda med olika sorters fisk. Sedan var det dags för dagens tävling: kubb. Klaus från föreningen AHOI Kubb arrangerade utmaningen. Klaus visade sig vara en tävlingsspelare i kubb och hade bland annat varit med i mästerskapen på Gotland flera år i rad.

Totalt poängställning efter utmaning 2

 1. Team Parrot med Lars och Maria (5 poäng)
 2. Team Aviano med Christer och Petra (3 poäng)
 3. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (3 poäng)

Sammanfattning av dag 1

Deltagarna påbörjade resan ombord på Stena Germanica där några hälsade på varandra för första gången. Därefter väntade middag i bufférestaurangen med mycket skratt och trevliga samtal. Papegojan Curre väckte stort intresse, både barn och vuxna ville titta, hålla eller fotografera. Efter middagen gick deltagarna upp till bryggan vilket var väldigt intressant och uppskattat! Sedan var det dags för quiz ombord (där laget fick hela 9 av 10 rätt!). Väl framme i Tyskland fortsatte resan till Ostsee camping i Zierow utanför Wismar där det var dags för den första utmaningen bowling (om vi ska vara helt korrekta så rörde det sig inte om vanlig bowling utan om “kegel”, som görs med mindre klot utan hål). Varje lag fick köra två omgångar var. Poängen kan ni se nedan.

Poängställning utmaning 1

 1. Team Ixeo med Lars och Britt-Marie (3 poäng)
 2. Team Parrot med Lars och Maria (2 poäng)
 3. Team Aviano med Christer och Petra (1 poäng)

Här kan du se hela rutten som deltagarna ska resa:

Strandkorgsutmaningen ruttkarta

Presentation av deltagarna:

Varje husbilsekipage har själva hitta på var sitt lagnamn. Nedan följer en kort introduktion av dessa.

Team Fight for Freedom – Helena och Peter

Teamet bakom bloggen FREEDOMtravel med husbilen Freedom. Paret har haft husbil i 11 år och rest runt i stora delar av Europa och besökt Tyskland ett flertal gånger men nu är det dags att för första gången besöka Rügen! För att citera paret: “Vi ska självklart gå hårt in i tävlingen men det har varit lite svårt att ligga i hårdträning då vi inte vet vad tävlingarna kommmer att gå ut på men det löser sig, vi tror att vi har en bra chans att vinna”.

Team Fritz – Linda och Pär

Från Berlin kommer introduktionsvideon av Team Fritz. Husbil har teamet haft i tre säsonger, de började att åka runt i Norge och Sverige. Förra året spenderade de fyra månader i Tyskland  men fascinationen att åka dit började redan för tio år sedan! Vad är det som lockar så mycket med Tyskland? Jo, landet har allt! Fina städer, campingplatser, natur och god mat! Team Fritz ser fram emot tävlingen och inte minst för att de får chansen att åka i områden längst Tyskland där de ej varit tidigare och för att citera paret: “Vi plockar fram våra äss i rockärmen, det ska ni veta!”.

Team Kors och Tvärs – Anette och Göran

Team Kors och Tvärs har ett passande lagnamn eftersom de reser just kors oh tvärs hela tiden! Teamet har åkt husbil sedan 2001 och känner sig ganska rutinerade. På semestern brukar de alltid åka ganska långt, tidigare stack de ofta iväg till Medelhavet så fort det blev varmt. I höstas rundade de den Iberiska halvön och var ute i nästan sex månader! Teamets tankar  kring tävlingen går också kors och tvärs, de kommer att göra sitt bästa! Paret har besökt Tyskland flera gånger och tycker att det är ett lätt land att semestra i och är säkra på att de kommer att ta hem segern!

Team Ixeo – Britt-Marie och Lars

Team Ixeo ser fram emot att vara med i Strandkorgsutmaningen! Paret har åkt husbil sedan 2011 och kombinerar gärna husbilsåkandet med deras hobbys vilket resulterar i att både kameran, golfutrustningen och vandringskängorna åker med på resan! Paret har besökt flertalet platser i Tyskland tidigare men på Tysklands norra del har de ej varit så det ska bli mycket spännande att åka dit tillsammans med ett gäng härliga husbilsåkare!

Team Dreamteam – Gunilla och Janne

Team Dreamteam har haft husbil i fem-sex år och skaffade det för att de spelade golf. De hade ofta med sig sin dåvarande schäferhund på golfbanorna! Mestadels åker de runt kring olika golfbanor i Sverige . Förra året åkte paret dock till Finland, en bra resa trots att det regnade en hel del. Spekulationerna går kring vad för moment som tävlingarna kommer att gå ut på, blir det simning kanske? Eller kanske att ställa upp en strandstol på snabbast tid? Skulle det bli simning i havet så är i alla fall våtdräkterna med. Vad är det som lockar mest med Tyskland? Deras slott, kultur och historia. För att citera paret: “Vi är tävlingsinriktade!”.

Team Aviano – Christer och Petra

Team Aviano har haft husbil i cirka 14 år och åker nu med deras femte husbil! Paret har mest åkt runt i Sverige men på semestrarna har de tagit sig runt i framför allt norra Europa. Tyskland har de besökt en hel del men de har aldrig varit på Rügen så det ska bli väldigt spännande att få åka dit! Paret vet inte så mycket om tävlingarna som kommer att vara men för att citera Petra: “Jag kan få horn ibland, det har oftast inte Christer men när man lockar fram dessa, då är han mitt äss i rockärmen!”.

Team Parrot – Maria, Lars och papegojan Curre

Team Parrot har en egen papegoja med sig! Det är första gången som de åker tillsammans i husbilen och första gången de åker till Tyskland. Därför ser de fram emot att se på landets alla sevärdheter men även att delta i tävlingarna (som de inte vet något om än). Paret tycker även att det ska bli intressant att träffa fler husbilsägare och höra om deras tidigare husbilsresor!

Låt bästa husbilsekipaget vinna, nu kör vi!


 • STRANDKORGSUTMANINGEN var en kul grej. Vi har oftast kör andra håller första gången 2002. Finns massor att upptäcka bara på Rügen

  • Mikael Kumlin says:

   Vi tycker med att tävlingen är ett väldigt roligt och spännande initiativ! Ja, visst är Rügen fantastiskt!