¡Viva España! – middag på medelhavsvis.

2013-08-29 | Ombord | 2 Kommentarer

Jag fick i uppdrag att laga den ultimata rätten för årstiden och att använda det nya ekologiska vinet från Casa Galvis. I maten. Och till maten. En enkel match. Nästan för lätt. Vem vill inte känna doften av puttrande rött, fylligt vin på spisen så här års? De där lite krispiga men harmoniska kvällarna sent om sommaren när man längtar efter rustik och enkel mat. Tillagad av bästa råvarorna och massor av kärlek… Vad är lättare än en himmelsk köttfärssås som sköter sig själv medan självaste kocken plattar håret och snabbt staplar upp porslin till härligaste sensommarbuffén av medelhavsk ”husmanskost”?

Bjud in släkt, grannar eller vänner och dela det bästa – ögonblicken för alla sinnen och alldeles lättsamt. Värmen, gemenskapen, glädjen, skratten och härligheten 🙂 Fantastiska dofter av vitlök, timjan, rökigt bacon, perfekt syrat Crianza, 2008 från Casa Galvis (där euforiskt väldoftande rosmarinbuskar täcker kullarna) och sötma från solmogen paprika som får koka ihop till en närapå magisk smakupplevelse. Den känslan. Det blir en grym kväll! Njut- man måste leva innan man dör – eller hur var det nu?

Bienvenido a la mesa amigos!

Tina Höstlycke
Mat & vinpassionista

Med passion för livets goda:
Magiskt mustig köttfärssås

Ingredienser för 8 personer:
800 gram nötfärs
100 gram bacon
2 gula lökar
6 vitlöksklyftor
1 färsk chili
1 stor röd paprika
2 morötter
1 näve färsk timjan
1 näve färsk bladpersilja
2-3 msk oxbuljong (koncentrat)
3 burkar cocktailtomater a 400 gram
1 dl tomatpuré
4 dl Crianza, 2008, Casa Galvis (rött vin)
2 dl vatten
1 msk socker
Salt och peppar
Möjligen ett par krm kanel- för de särskilt passionerade

Gör så här:
Finhacka löken och vitlöken och svetta den några minuter i rikligt med olja i en stor gryta.
Finriv morötterna, hacka sedan bacon, paprikan, chili och färsk timjan och blanda ner de och köttfärsen i grytan.
När köttfärsen är brynt blandar du ner coctailtomater, vin, tomatpuré, socker, oxbuljong och vatten. För de som önskar- kyss såsen med lite kanel 🙂
Låt sedan grytan puttra i minst 1 timme. Smaka av med salt och peppar och rör ner bladpersiljan mot slutet. Klart!
Servera med spagetti, rejält lagrad & riven parmesan och gärna nybakad baguette.

Relaterade länkar:
Casa Galvis Crianza 2008
Om vingården

Foto: Tina Höstlycke

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.