Glöggen är ju rosa!

2013-10-31 | Ombord | Inga kommentarer

Höstlöven hänger tappert kvar på sina grenar och vinterjackan hänger kvar i källaren. Det är höst men redan nu har julstämningen smugit sig in i stugan.
Det var när jag gick förbi en hylla i butiken ombord som julen kom till mig i form utav en flaska som påminner mig om en dalahäst, Blossa 2013 är här.

Blossa-564

Glöggfest tider & Blossa 2013

Den är ju rosa!
Glöggfest tider och det är dags att stå som en ballerina i köket och sträcka sig efter de små miniatyrmuggarna som står längst upp i hyllan. Det är ju lite extra spännande i år då Blossa inte kommer att berätta om smakerna förrän den 13:e december. Finurligt att skapa en snackis på det sättet. Och jag hakar ju självklart på.

Min första reaktion när jag hällde i glöggen i kastrullen var att den var rosa, och på en micro-sekund så blev det Pink X-mas. Man har ju ingen proffs-palett direkt men personligen tyckte jag att årets glögg smakade kryddnejlika, lingon och kanske lite äpple också. Rena rama gissningsleken.
Den är inte så kryddstark och söt som den klassiska glöggen så jag kör nog lite kraftigare tilltugg till denna.

Kraftigare tilltugg till Blossa 2013
Grejen med Blossas årgångsglöggar är ju att de inte smakar likadant så man vill ju hitta tilltugg som passar. Förutom klassikerna såsom lussebulle & pepparkaka så vill man kunna bjuda på något speciellt som kompletterar och harmonierar med glöggsmaken. Så nu har jag testat två recept på tilltugg som jag tyckte passade bra ihop med den rosa glöggen.

bruschetta-564

Apelsinmarinerad lax bruschetta


Bruschetta med apelsinmarinerad lax

ca.20st
20 skivor kallrökt lax ( jag köpte färdigpackat 150g och ½ skiva räckte gott och väl till varje brödskiva)
1 apelsin, saft och tunt strimlat skal
1 baguette
olivolja
flingsalt
1dl mascarponeost (jag blandade ner lite extra salt & svartpeppar)
ruccola

Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg laxskivorna på ett fat och pressa över apelsinsaften. Lät stå medans du rostar brödet.
Skär brödet i snedställda skivor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
ringla över olivolja och strö på lite flingsalt.
Rosta dem gyllene mitt i ugnen. Låt svalna.
Bred på ost och strö över ruccolan. Fördela laxen och toppa med lite strimlat apelsinskal.

2013-10-24-19.28.36

Det andra tilltugget blandade jag ihop på bara 5 minuter.

Pepparkakor med oströra
Till 8 personer
8 stora pepparkakshjärtan ( jag valde dock små hjärtan, en munsbit)
1 pkt tärnat bacon
140 g ädelost
1 dl torkad frukt ( jag valde torkade tranbär för syrlighetens skull)
färk timjan

Stek baconet, låt rinna av på hushållspapper. Blanda ned ädelost, den hackade torkade frukten och baconet med en gaffel.
Lägg en klick på varje pepparkakshjärta och strössla över lite timjan.

Vad tycker du själv om glöggen och vilka tilltugg som passar?

//Vaike

Ylva Vitorovic

Ylva is responsible for Stena Line's social channels. Here on A ferry nice blog, she writes about our history, our ferries, our people, etc. Don't hesitate to comment and ask questions.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Tvingade fält är markerade med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.