Saffran & vaniljdoftande vit chokladcheesecake på mörk chokladbotten.

Ombord | Inga kommentarer

Alla dessa fantastiska bakverk som ger njutningsfulla stunder med nära & kära! Innerlig tacksamhet för att vi idag har tillgång till härliga råvaror som gör livet aningen godare. Som gyllene saffran! En jul utan saffran skulle vara som en sommar helt utan sol. Smaken, doften och färgen – det är kärlek och glädje! Det är jul med guldstjärna i kanten!

BloggHuvud

Saffran & vaniljdoftande vit chokladcheesecake på mörk chokladbotten.

Den här bakade cheesecaken är minsann en liten bit av himlen… Perfekt sötma, fyllighet och helt fantastisk konsistens. Och den magiska doften som sprider sig i hela hemmet!  Att den innehåller Zamora Licor 43 från ombordshoppen kan dessutom ge upphov till bästa frågesporten kring bordet – om vilken mystisk smaksättare som använts…bara det liksom. Ingen kommer att gissa rätt. 🙂 Cheesecaken tar bara tio minuter att ”slänga ihop” och man kan dessutom baka den flera dagar innan den ska serveras – hur bra är inte det?

Vänner, jag önskar er fröjdefulla, fina och helt fantastiska dagar. Gör inte mer än du mäktar med och försök istället att fylla din tid med sådant som får dig att njuta och säga mmmm. Livet blir så mycket härligare då! Fokusera på det vackra, goda och positiva – nu kör vi 🙂

Tina Höstlycke
Mat, bak & vinpassionista

CheeseCake

Saffranscheesecake med Zamora Licor 43 från ombordshoppen

 Botten:
300 g finkrossade Digestivekex
150 g smör (inte margarin!)
75 g mörk bra choklad med hög kakaohalt

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull, tillsätt chokladen – bruten i småbitar – och rör om. När chokladen smält tillsätter du de krossade kexen. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Tryck ut kexdegen och grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Tag ut och låt svalna.

Fyllning:
400 g naturell färskost (typ Philadelphia)
1 dl socker
1 kuvert saffran (0,5 g)
2 dl crème fraiche
2 dl lättkvarg
0,5 dl Zamora Licor 43
1 msk potatismjöl el maizena
3 ägg
100 g vit choklad

Vispa färskost, saffran och socker fluffigt. Rör i crème fraiche, lättkvarg, potatismjöl och Zamora Licor 43. Rör i äggen, ett i taget- vispa inte (då blir cheesecaken inte lika saftig) Bryt den vita chokladen i bitar och smält över vattenbad (om du kan din choklad och din micro så går det lika bra att smälta chokladen i micron) Rör i den smälta chokladen i smeten och häll den gyllengula fyllningen i den förgräddade kexbotten. Grädda ljuvligheten i nedre delen av ugnen i 180 grader, cirka 40-50 minuter. Låt svalna och förvara den i kyl. Garnera med det du gillar bäst innan den ska serveras! Lite knapriga rostade mandelflagor krispar perfekt i munnen och är mer än dekorativt! Eller varför inte bara florsocker- så sagolikt vackert. Pistagenötter? Kanderade mandlar? Physalis?

Servera gärna med en klick grädde – gärna smaksatt med lite av den ljuvliga Zamora Licor 43 🙂