Vänner som rider häst ute i naturen

Aktiv semester i Masurien- och Warmiaregionen

Polen | Inga kommentarer

Res till nordvästra Polen och upptäck floden Krutynia med kajak, cykel eller till fots

Denna rutt är främst förknippad med att man paddlar sig fram i en kanot men det är lika intressant att upptäcka den på cykel eller till fots. Här finns markerade vägar som leder genom de mest intressanta områden och längs med floden och det går alldeles utmärkt att upptäcka den under en dag.

Kajak

Att cykla och paddla sig fram är en häftig kombination. Ett sådant sätt att resa gör att man får ta del av de mest intressanta attraktionerna. En bekväm plats att starta sträckan på är längs flodanläggningen i Sorkwity. Liksom andra centra här så erbjuder detta både boende och god mat. Dessutom finns här välutrustade cyklar och kajaker. Du kan åka från Sorkwity till ex Zyndaki, som ligger cirka 10 kilometer längre bort. Där finns en utgångspunkt för Krutyniarutten. Sträckan går sedan genom 20 sjöar. Ruciane Nida är slutpunkten och längden på de olika cykel-, kanot- och vandringslederna uppgår till cirka 100 kilometer. Det unika djurlivet och landskapet är områdets största tillgångar och här finns hela 10 naturreservat.

Vänner paddlar kajak

Mer än hälften av sträckan går genom Masurian Landscape Park. Du måste cykla eller paddla kanot för att se alla sevärdheterna, och vissa platser kan endast nås till fots. Vill du utforska området på egen hand eller med guide så finns dagsturer att boka men för att uppleva hela vägen och verkligen utforska det, behöver du cirka 7 dagar. Säsongen är främst maj till oktober men flera anläggningar är öppna året runt. De flesta turister föredrar att komma i juli-augusti, men september är en period då det finns färre turister och vädret är fortfarande stabilt. Du behöver bara bestämma hur du vill utforska området: med kajak, cykel eller till fots eller i kombination med varandra. Oavsett så är detta ett område vi varmt rekommenderar!

Sjö i Polen

Upptäck spännande fritidsanläggningen Ukiel i Olsztyn

Idrotts- och fritidscentret Ukiel öppnades officiellt 2014. Det moderna komplexet är fördelat på tre ställen på Olsztyns största reservoar Ukielsjön. Det är en underbar plats att tillbringa semestern på. Här finns tre badstränder och uthyrning för vattensportutrustning som erbjuder allt man kan tänka sig.

Vill man hellre sola och bada så finns här omklädningsrum, duschar, lekplatser, idrottsplatser, en skatepark, gångbroar och utsiktsställen. Här finns också en strandpromenad och flera vandringsleder och cykelvägar.  För dig som gillar att paddla så finns Kanotcentrum Olsztyn som ligger på Olimpijskagatan. Här finns all utrustning man behöver från nybörjare till proffs och vill man hellre prova på bollsport så finns även en inomhus beachvolleybollplan och ett gym på Sailing Center på Sielskagatan. Detta är ett perfekt ställe för aktiv semester i naturskön miljö.

Människor som leker på strand

Pittoreskt beläget mitt i de försiktigt böljande kullarna i det vackra landskapet Masurien ligger Galiny Estate, en speciell plats och en 1600-tals renässansgård omgiven av en 12 tunnland stor park, som är halverad av den slingrande Pisafloden. Här finns också de tidstypiska ”Folwark” gårdarna som är vanliga i denna del av Europa och som har existerat oförstörda under århundraden. Den helt renoverade herrgården erbjuder rum och lägenheter och i den gamla kornstensbyggnaden med sitt klocktorn husar en restaurang på två våningar.

Herrgård med fin trädgård

För ridälskaren är detta ett paradis och de historiska stallen rymmer mer än 70 hästar och här finns hästar som passar både nybörjare och avancerade ryttare i alla åldrar. Här finns även gott om ridinstruktörer som hjälper till på bästa sätt. Gården är ett av de bästa familjehotellen i Masurien och här finns också en fotbollsplan och en volleybollplan.

Flickor på häst och vagn

Läs även våra andra blogginlägg om Masurien- och Warmiaregionen där vi tipsar om vackra naturupplevelser, härliga SPA-upplevelser och historiska platser att besöka.

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.