Vackra naturupplevelser i Masurien- och Warmiaregionen (nordvästra Polen)

Polen | 1 Kommentar

I Masurien finns så många turistattraktioner att man inte hinner uppleva alla under en enda semester. Tusentals sjöar och vattenleder, segelbåtshamnar, seglarkrogar fyllda med “shanties”-musik, mysiga fiskebyar och flera ridklubbar.

Det rena vattnet uppmuntrar till bad och fiskerikedomen lockar fiskeentusiaster. Djupt inne i skogarna finns små och medelstora sjöar med höga eller vassbevuxna stränder, där olika fågelarter häckar.  Vissa, som Śniardwy och Mamry, lockar med sin storlek och andra, som Wigry, utmärker sig med sin ovanliga form och den lilla sjön Jaczno förtrollar med sitt malakitgröna vatten. Nära Masurien ligger Suwałkis sjölandskap med sjöar som är mindre i storlek men fortfarande lika vackra. Vissa är helt öde och där kan man leva typiskt Robinson liv! Detta är ett landskap för människor som älskar naturen och tystnaden.

Vy över Masurien

Det finns bokstavligen något i vattnet i de två regionerna Warmia och Masurien i nordöstra Polen. Här hittar man nämligen fiskare, vindsurfare och kajakpaddlare som njuter av de masuriska sjöarna som dominerar landskapet. Just här finns det mer vattenaktiviteter än i resten av landet, och om vattensporter, samt naturupplevelser och aktiv semester är något för dig så är detta stället att vara på. Varför inte kombinera området med charmiga Gdansk som ligger endast en knapp timmes resa bort om man börjar i staden Elblag som ligger i foten av regionen. Bortom sjöarna, ligger en världskänd och spännande kanaltur som går mellan Elblag – Ostróda. Regionen stoltserar också med sin tegelarkitektur och är hem för Hitlers gömställe under krigstiden Wolfs Lair – en av Europas viktigaste WWII-platser.

De vackra Masuriskasjöarna

Regionen med de stora och många masuriskasjöarna är en av de mest attraktiva regionerna i Polen, både för turismen och på grund av det storslagna landskapet. Det är precis här naturen visar oss sin skönhet i full blom. Här finns klart vatten och frisk luft och är det största området av sjöar, anslutna med kanaler och vikar, som totalt skapar en oförglömlig vattenväg, från Węgorzewo i norr till Pisz och Ruciane Nida i söder. Sträckan för de stora masuriska sjöarna börjar vid sjön Brzozolasek i närheten av staden Pisz och den avslutas vid kanalen i Węgorzewo. Ruttens längd i en rak linje uppgår till 111 km. Det finns ingen annan sjösträcka i något europeiskt land som skulle vara så omfattande, diversifierat och samtidigt så perfekt för vattenälskande turister. Det är ett exceptionellt område inte bara här i Polen utan i hela Europa. Framför allt skapar rutten utmärkta möjligheter att segla, paddla kajak och vindsurfa. Dessutom kan du hitta eko-marinor i denna region. Här står båtar till förfogande för dem som föredrar båtturer och husbåtar har varit mycket populära färdmedel de senaste åren. Du kan njuta vid sjöarna över dagen eller tillbringa en natt på en båt och stanna längre för att utforska. Sällsynta fågelarter bor i regionen och dessutom finns det många naturreservat och en Masurian Landscape Park.

Segelbåtar på havet

Luftballonger

Europeisk Bison i Boreckaskogen

Den europeiska Bison är utan tvekan en av de största turistattraktionerna i Boreckaskogen. En speciell utsiktsplattform har byggts för att man här i Wolisko kan beundra dessa magnifika djur. För närvarande består antalet i denna polska region av circa 70 st europeiska bison som har bott i Boreckaskogen sedan 1956, då forskare från den polska vetenskapsakademin förde dem hit.

Naturreservat
År 1977, under renoveringen av inhägnaden, flydde flocken till skogen och sedan dess har djuren levt i naturen. Boreca Forest ledning har under många år sålt licenser till jägare, som är redo att betala tusentals euro för dem. Denna form av jakt är mycket attraktiv för jägare från hela världen.
Pengarna som kommer in på detta sätt används för att upprätthålla den lokala hjorden. Ett sådan licens köptes bland annat av kung Juan Carlos av Spanien 2004 då han deltog i jakten, tillsammans med den samtida polska utrikesministern. Skogen och anläggningen är öppen från maj till slutet av september.

Läs även våra andra blogginlägg om Masurien- och Warmiaregionen där vi tipsar om aktiviteter för både avkoppling och aktiv semester samt historiska platser att besöka.

 

Notera att detta är ett tidigare skrivet blogginlägg och tips kan därför vara inaktuella. För aktuell information, se vår hemsida.


  • Ulla Jannerling says:

    Jag är intresserad av att resa till nordöstra Polen i mitten av augusti, gärna gå på spa o bada i sjöar. Mvh Ulla